Άρθρο τεύχους

Άρθρο περιοδικού Παιδοδοντία

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παιδοδοντία που εκδίδει η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.

       

2019
ΤΟΜΟΣ 33 - ΤΕΥΧΟΣ 3

Πρωτόκολλο οδοντιατρικής αντιμετώπισης παιδιατρικών ασθενών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Ελευθερία Μπίρπου, Τέρψη Κόρπα

Λέξεις ευρετηρίου: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικό σύνδρομο, στοματική υγεία

Η οδοντιατρική φροντίδα παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής ιατρικής τους προσέγγισης. Η ΔΕΠΥ χαρακτηρίζεται από ελλειμματική προσοχή, υπερβολική κινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά και κωδικοποιείται σε τρεις υποτύπους (απρόσεκτος, υπερκινητικός, συνδυασμένος). Υποστηρίζεται η πολυπαραγοντική της αιτιοπαθογένεια και η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων και γνωσιακή - συμπεριφορική θεραπεία. Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση έχει στόχο να αναλύσει τις εκδηλώσεις στο στοματογναθικό σύστημα καθώς και την οδοντιατρική θεραπεία σε ασθενείς με ΔΕΠΥ. Τα κυριότερα οδοντικά προβλήματα που εμφανίζονται είναι η πλημμελής στοματική υγιεινή, ο υψηλός τερηδονικός κίνδυνος, η ξηροστομία, ως παρενέργεια της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής, οι οδοντικοί τραυματισμοί, οι οδοντικές αποτριβές, οι ανωμαλίες σύγκλεισης και οι αναπνευστικές διαταραχές. Ο ρόλος του παιδοδοντιάτρου είναι κομβικός στο συντονισμό της οδοντιατρικής αντιμετώπισης μέσω κατάλληλων συμπεριφορικών τεχνικών και χειρισμών και στη διαμόρφωση ενός εξειδικευμένου σχεδίου θεραπείας.
Λήψη PDF Προβολή HTML

Οι χορηγοί μας

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr