Άρθρο τεύχους

Άρθρο περιοδικού Παιδοδοντία

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παιδοδοντία που εκδίδει η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.

       

2024
ΤΟΜΟΣ 38 - ΤΕΥΧΟΣ 3

Βιβλιογραφική ανασκόπηση για τη συσχέτιση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων για παιδιά με τον κίνδυνο τερηδόνας. Καταγραφή συστατικών των 10 πιο εμπορικών σκευασμάτων για παιδιά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Χαμπηλομάτη Αθανασία, Καραδημητρίου Μαρία-Δέσποινα, Τσιάντου Δήμητρα

Λέξεις ευρετηρίου: Πολυβιταμινούχα σκευάσματα, Βιταμίνες, Τερηδόνα, Οδοντική υγεία, Προστιθέμενα σάκχαρα, Ανάλυση διατροφι- κής ετικέτας, Οργανικά οξέα, Οδοντιατρική, Παιδικές πολυβιταμίνες, Παιδοδοντιατρική.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην προτίμηση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων για ενίσχυση του ανο- σοποιητικού στα παιδιά, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Η πλειοψηφία των σκευασμάτων αυτών προκειμένου να είναι εύγευστα ή ελκυστικά για τα παιδιά κυκλοφορούν ως ζελεδάκια σταθερής δόσης (κοινώς gummies) ή μασώ- μενα δισκία/ ταμπλέτες (chewable tablets) με σημαντική προσθήκη σακχάρων, για βελτίωση της γεύσης. Η καθη- μερινή κατανάλωση των σκευασμάτων αυτών σε συνδυασμό με πλημμελή στοματική υγιεινή οδηγεί σε συνθήκες ανάπτυξης τερηδόνας. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι αναζητήσει στην υπάρχουσα παγκόσμια βιβλιογραφία μελέτες που να υποστηρίζουν τη συσχέτιση ανάπτυξης τερηδόνας με την κατανάλωση πολυβιταμινούχων σκευα- σμάτων για παιδιά. Επίσης, δευτερευόντως, η μελέτη αυτή θα καταγράψει τα συστατικά των δέκα πιο εμπορικών μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων κατόπιν αναζήτησης μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης επιβεβαιώνουν ότι ο συνδυασμός προστιθέμενων σακχάρων, η παρουσία οργανικών οξέων και η κολλώδης σύσταση των σκευασμάτων δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβιακής πλάκας και τερηδόνας, ιδιαίτερα σε παιδιά. Όσον αφορά την αναζήτηση στα εμπορικά σκευάσματα, η έρευνα έδειξε ότι και τα 10 σκευάσματα έχουν κολλώδη σύσταση και περιέχουν κυρίως σάκχαρα όπως σουκρόζη, σιρόπι γλυκόζης και μόνο 3 εξ’ αυτών περιέχουν γλυκαντικες ουσίες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν κιτρικό οξύ. Οι ειδικοί προτείνουν την προτίμηση προϊόντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χρήση γλυκαντικών ουσιών, τη μη κολλώδη σύσταση τους καθώς και την τήρηση αυστηρών πρακτικών στοματικής υγιεινής μετά την κατανάλωση τέτοιων συμπληρωμάτων.
Λήψη PDF Προβολή HTML

Οι χορηγοί μας

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr