Εταιρεία

Skip Navigation LinksΑρχική | Εταιρεία | Ιστορία της Εταιρείας

Ιστορία της Εταιρείας

H Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία (ΕΠΕ) είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας των Ελλήνων Παιδοδοντιάτρων, αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πλέον καταξιωμένες επιστημονικές εταιρείες της Ελλάδας και έχει βραβευτεί για την προσφορά της με τον ΕΠΑΙΝΟ από την Ακαδημία Αθηνών, το 2001. 
Ο σκοπός της εταιρείας είναι επιστημονικός και επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και έρευνα στην Παιδοδοντιατρική, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στοματικής υγείας στα παιδιά και στους έφηβους καθώς και στα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα η ΕΠΕ συμβάλει ενεργά στην επαγγελματική επιμόρφωση των οδοντιάτρων για κάθε σχετική εξέλιξη τόσο στο γενικότερο χώρο της υγείας του παιδιού όσο και στην ειδικότητα της Παιδοδοντιατρικής.

Τέλος έχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν αυξημένες ανάγκες. Η ΕΠΕ διοργανώνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών εκδηλώσεων και εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό «Παιδοδοντία» όπου δημοσιεύονται έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Με την καθιέρωση της Μοριοδότησης της Επαγγελματικής Επιμόρφωσης των Οδοντιάτρων από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η ΕΠΕ είναι από τις πρώτες επιστημονικές εταιρείες που έλαβε έγκριση παρόχου Συνεχούς Επαγγελματικής Επιμόρφωσης των Οδοντιάτρων. 

Στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας που την χαρακτηρίζει από την ίδρυση της, η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, πραγματοποιεί συνεχώς δράσεις σε ιδρύματα και φορείς που υποστηρίζουν ειδικές κοινωνικές ομάδες και άτομα με αναπηρία. Παιδοδοντίατροι μέλη της Εταιρείας προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους εξετάζοντας, καταγράφοντας και συμβουλεύοντας γονείς, δασκάλους και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι περισσότερες κοινωνικές δράσεις της ΕΠΕ έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ, τα Παιδικά Χωριά SOS και τα Φωτεινά Χαμόγελα.

Η ΕΠΕ είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στην International Association of Paediatric Dentistry και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της από το 1970, ενώ μέλη της στήριξαν την ίδρυση της European Academy of Paediatric Dentistry (EAPD) το 1990.

Από την ίδρυση της  Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί ένας εντυπωσιακός αριθμός επιστημονικών εκδηλώσεων.

  • 46 Πανελλήνια Συνέδρια
  • 2 Παγκόσμια Συνέδρια 
  • 1 Πανευρωπαϊκό Συνέδριο 
  • 24 Σεμινάρια Συνεχούς Επιμόρφωσης 
  • 16 Ημερίδες Συνεχούς Επιμόρφωσης
  • 3 Interim Seminars της  European Academy of Paediatric Dentistry 
  • 1 Σεμινάριο με την Ισραηλινή Παιδοδοντική Εταιρεία.

Πανελλήνια Συνέδρια

Τα Πανελλήνια Παιδοδοντικά Συνέδρια έχουν διοργανωθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και απευθύνονται κυρίως σε γενικούς οδοντιάτρους αλλά και  σε ειδικευμένους συναδέλφους. Τα Συνέδρια αυτά έχουν συμβάλλει σημαντικά στην προβολή της σημασίας της στοματικής υγείας του παιδιού σχεδόν σε κάθε τοπική κοινωνία της χώρας μας. Στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων των Συνεδρίων  τα μέλη της Εταιρείας έχουν εκδηλώσει την κοινωνική τους ευαισθησία  με την παρουσία τους σε τοπικά ιδρύματα και σε φορείς που υποστηρίζουν ειδικές κοινωνικές ομάδες και άτομα με αναπηρία, εξετάζοντας, καταγράφοντας, συμβουλεύοντας γονείς, δασκάλους και κοινωνικούς λειτουργούς και προσφέροντας οδοντιατρική θεραπεία σε όσους είχαν άμεση ανάγκη.

Σεμινάρια και ημερίδες Συνεχούς Επιμόρφωσης

Τα Σεμινάρια όπως κι οι Ημερίδες Συνεχούς Επιμόρφωσης έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα Σεμινάρια απευθύνονται κυρίως σε ειδικούς Παιδοδοντιάτρους συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του υψηλότατου επιπέδου επιστημονικής επάρκειας των Ελλήνων συναδέλφων. Στις εκδηλώσεις αυτές έχουν συμμετάσχει διεθνώς καταξιωμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές.

Παγκόσμια Συνέδρια (IAPD)

Το 1989 πραγματοποιήθηκε το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο της International Association of Dentistry for Children στην Αθήνα.

Το 2011 πραγματοποιήθηκε το 23ο Συνέδριο της International Association of Paediatric Dentistry με συμμετοχή περισσότερων από 2000 συνέδρων από 81 χώρες και παρουσίαση 766 επιστημονικών μελετών, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της IAPD.

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο (EAPD)

Το 1994 πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο της European Academy of Paediatric Dentistry στην Αθήνα.

Interim Seminars της European Academy of Paediatric Dentistry (EAPD)

Στην Αθήνα έχουν διοργανωθεί τρία  Interim Seminars της European Academy of Paediatric Dentistry (1997, 2008 και το 2019), με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων.

Επιστημονικό περιοδικό «ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ»

Το  επιστημονικό περιοδικό «ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ», εκδόθηκε για πρώτη φορά 1985. Στο περιοδικό δημοσιεύονται ερευνητικές εργασίες και ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά που καλύπτουν  όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της  Παιδοδοντιατρικής. Από το 2014 μέχρι σήμερα διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή.

Ενημερωτικά Φυλλάδια

Στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης του κοινού για θέματα που αφορούν τη στοματική υγεία των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, η  Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται.

Άλλες Δράσεις

Σε συνεργασία με Οδοντιατρικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, η Εταιρεία πραγματοποιεί προγράμματα αγωγής στοματικής υγείας, οδοντιατρικό έλεγχο παιδιών σε σχολεία και ιδρύματα.

Η Εταιρεία διατηρεί τον ιστότοπο στη διεύθυνση https://www.hspd.gr και σελίδα στο Facebook με τίτλο: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία - Hellenic Society of Pediatric Dentistry  με σκοπό την έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για θέματα στοματικής υγείας παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία.

Επιστέγασμα της αναγνώρισης της προσφοράς της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχει αποτελέσει η βράβευσή της με ΕΠΑΙΝΟ από την Ακαδημία Αθηνών.


Οι χορηγοί μας

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr