Άρθρο τεύχους

Άρθρο περιοδικού Παιδοδοντία

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παιδοδοντία που εκδίδει η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.

       

2013
ΤΟΜΟΣ 27 - ΤΕΥΧΟΣ 2

Επιδιόρθωση Συντηρητικών Αποκαταστάσεων Μέρος Α. Πρωτόκολλα επιδιόρθωσης αποκαταστάσεων αμαλγάματος
Αντωνιάδου Μ., Πετράκη Β., Νεοφύτου Σ., Λαγουβάρδος Π.

Λέξεις ευρετηρίου: Επιδιόρθωση συντηρητικών αποκαταστάσεων αμαλγάματος, μηχανική, χημική προετοιμασία οδοντίνης, προετοιμασία αμαλγάματος, συγκόλληση, διεπιφάνεια αμαλγάματος/δοντιού.

Η αντικατάσταση των συντηρητικών οδοντικών αποκαταστάσεων διατηρεί τον κύριο ρόλο στην καθημερινή οδοντια- τρική κλινική πράξη. Στα πλαίσια ωστόσο της φιλοσοφίας ελάχιστης οδοντιατρικής παρέμβασης, η επιδιόρθωση των αποκαταστάσεων φαίνεται να προτείνεται όχι ως προσωρινή αλλά ως μόνιμη θεραπευτική λύση, σε περιπτώσεις με απουσία δευτερογενούς τερηδόνας αλλά και όταν πρόκειται για μικρής έκτασης κατάγματα υλικού ή δοντιού, μικρο- σπασίματα ορίων και αποχρωματισμούς υλικών. Σκοπός: σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η βιβλιογραφική ανασκόπη- ση όλων των σύγχρονων δεδομένων σχετικά με τις ενδείξεις επιδιόρθωσης των συντηρητικών αποκαταστάσεων καθώς και η σύνταξη πρωτοκόλλων επιδιόρθωσης των αποκαταστάσεων αμαλγάματος. Για το σκοπό αυτό συνελλέχθησαν και αξιολογήθηκαν από τις σύγχρονες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου (Pub Med, Google, Scopus) όλες οι σχε- τικές με την επιδιόρθωση των συντηρητικών αποκαταστάσεων, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες ακολουθώντας τα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης που ισχύουν παγκοσμίως. Ο αριθμός των σχετικών κλινικών μελετών είναι μικρός και μη συγκρίσιμος καθώς κάθε ερευνητής χρησιμοποιεί διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης των αποκαταστάσεων ή δεν διαχωρίζει τις αποκαταστάσεις βάση του υλικού επιδιόρθωσης. Από τα μέχρι του παρόντος δεδομένα ωστόσο μπορούν να δημιουργηθούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης ειδικά περιπτώσεων επιδιόρθωσης αποκαταστάσεων αμαλγάματος. Η αναμενόμενη επιβιωσιμότητα των επιδιορθωμένων αποκαταστάσεων αμαλγάματος κρίνεται ικανοποιητική στα 7 έτη αλλά φαίνεται να μειώνεται στα 10 έτη.
Λήψη PDF

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr