Άρθρο τεύχους

Άρθρο περιοδικού Παιδοδοντία

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παιδοδοντία που εκδίδει η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.

       

2013
ΤΟΜΟΣ 27 - ΤΕΥΧΟΣ 2

Επιδιόρθωση Συντηρητικών Αποκαταστάσεων Μέρος Α. Πρωτόκολλα επιδιόρθωσης αποκαταστάσεων αμαλγάματος
Αντωνιάδου Μ., Πετράκη Β., Νεοφύτου Σ., Λαγουβάρδος Π.

Λέξεις ευρετηρίου: Επιδιόρθωση συντηρητικών αποκαταστάσεων αμαλγάματος, μηχανική, χημική προετοιμασία οδοντίνης, προετοιμασία αμαλγάματος, συγκόλληση, διεπιφάνεια αμαλγάματος/δοντιού.

Η αντικατάσταση των συντηρητικών οδοντικών αποκαταστάσεων διατηρεί τον κύριο ρόλο στην καθημερινή οδοντια- τρική κλινική πράξη. Στα πλαίσια ωστόσο της φιλοσοφίας ελάχιστης οδοντιατρικής παρέμβασης, η επιδιόρθωση των αποκαταστάσεων φαίνεται να προτείνεται όχι ως προσωρινή αλλά ως μόνιμη θεραπευτική λύση, σε περιπτώσεις με απουσία δευτερογενούς τερηδόνας αλλά και όταν πρόκειται για μικρής έκτασης κατάγματα υλικού ή δοντιού, μικρο- σπασίματα ορίων και αποχρωματισμούς υλικών. Σκοπός: σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η βιβλιογραφική ανασκόπη- ση όλων των σύγχρονων δεδομένων σχετικά με τις ενδείξεις επιδιόρθωσης των συντηρητικών αποκαταστάσεων καθώς και η σύνταξη πρωτοκόλλων επιδιόρθωσης των αποκαταστάσεων αμαλγάματος. Για το σκοπό αυτό συνελλέχθησαν και αξιολογήθηκαν από τις σύγχρονες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου (Pub Med, Google, Scopus) όλες οι σχε- τικές με την επιδιόρθωση των συντηρητικών αποκαταστάσεων, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες ακολουθώντας τα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης που ισχύουν παγκοσμίως. Ο αριθμός των σχετικών κλινικών μελετών είναι μικρός και μη συγκρίσιμος καθώς κάθε ερευνητής χρησιμοποιεί διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης των αποκαταστάσεων ή δεν διαχωρίζει τις αποκαταστάσεις βάση του υλικού επιδιόρθωσης. Από τα μέχρι του παρόντος δεδομένα ωστόσο μπορούν να δημιουργηθούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης ειδικά περιπτώσεων επιδιόρθωσης αποκαταστάσεων αμαλγάματος. Η αναμενόμενη επιβιωσιμότητα των επιδιορθωμένων αποκαταστάσεων αμαλγάματος κρίνεται ικανοποιητική στα 7 έτη αλλά φαίνεται να μειώνεται στα 10 έτη.
Λήψη PDF

Οι χορηγοί μας

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr