Άρθρο τεύχους

Άρθρο περιοδικού Παιδοδοντία

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παιδοδοντία που εκδίδει η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.

       

2013
ΤΟΜΟΣ 27 - ΤΕΥΧΟΣ 3

Σύγχρονες προτιμήσεις των οδοντιάτρων-παιδοδοντιάτρων για τα υλικά αποκατάστασης στη νεογιλή οδοντοφυΐα
Χατζηδημητρίου Κ., Πίτρου Ρ.

Λέξεις ευρετηρίου: Οδοντιατρικά υλικά στη νεογιλή οδοντοφυΐα, προτιμήσεις οδοντιάτρων, ερωτηματολόγιο για οδοντιατρικά υλικά, ερωτηματολόγιο για αμάλγαμα και σύνθετες ρητίνες.

Η επιλογή του κατάλληλου οδοντιατρικού υλικού για την αποκατάσταση των νεογιλών δοντιών αποτελεί για το σύγ- χρονο οδοντίατρο μια δύσκολη απόφαση. Στην αγορά κυκλοφορεί μια πληθώρα υλικών, όπως είναι το αμάλγαμα, η σύνθετη ρητίνη, οι υαλοϊνομερείς κονίες, οι όξινες τροποποιημένες σύνθετες ρητίνες και οι ανοξείδωτες στεφάνες. Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τις προτιμήσεις των οδοντιάτρων για τα υλικά αποκατάστασης στη νεογιλή οδοντοφυΐα. Το αμάλγαμα εξακολουθεί να διδάσκεται στα πανεπιστήμια, διεθνώς, ως υλικό εκλογής στις κοιλότητες πρώτης και δεύτερης ομάδας και ενώ είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν το αμάλγαμα ως ένα ασφαλές και αξιόπιστο υλι- κό για αποκαταστάσεις, φαίνεται ότι τα πιο αισθητικά υλικά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των κλινικών οδοντιάτρων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το αμάλγαμα επιλέγεται σε κάποιες χώρες από μεγάλα ποσοστά οδοντιάτρων, ενώ σε άλλες δε χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Οι ανοξείδωτες στεφάνες επιλέγονται κυρίως σε περιπτώσεις εκτεταμένης απώλειας οδοντικής ουσίας, όπου εμπλέκονται αρκετές επιφάνειες. Η επιλογή του υλικού είναι συνυφασμένη και με την επιτυχία της αποκατάστασης, για αυτό πέρα από τις προσωπικές πεποιθήσεις ή την τάση της εποχής ο κάθε οδοντίατρος πρέπει να είναι γνώστης των ενδείξεων και αντενδείξεων χρήσης του κάθε υλικού.
Λήψη PDF

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr