Ενδιαφέροντα θέματα για τους γονείς

Άτομα με αναπηρία

Ο Παιδοδοντίατρος είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να αντιμετωπίσει τις εξειδικευμένες οδοντιατρικές ανάγκες παιδιών με αναπηρία.

Ρόλος του παιδοδοντίατρου είναι η ενημέρωση των γονέων ή των εκπαιδευτών των ατόμων αυτών για την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής , για τα μέτρα πρόληψης εμφάνισης τερηδόνας και περιοδοντίτιδα καθώς και για τις σωστές διατροφικές συνήθειες.

Θα πρέπει σε κάθε άτομο να εφαρμόζεται ένα εξατομικευμένο προληπτικό πρόγραμμα τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του.
Τα άτομα με δυσκολία στο συντονισμό κινήσεων μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσες με ειδικές λαβές που συγκρατούνται πιο εύκολα ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που συνήθως είναι πιο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση οδοντικής πλάκας.
Σε περίπτωση που δεν είναι ικανά να εφαρμόζουν μόνα τους στοματική υγιεινή, θα πρέπει οι γονείς/φροντιστές/εκπαιδευτές να αναλαμβάνουν εξολοκλήρου αυτό το ρόλο.

Οδοντιατρικά προβλήματα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στα άτομα αυτά η κατάσταση της στοματικής τους υγείας μπορεί να επηρεάσει την γενική τους υγεία.
Πολλές νόσοι μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην ανατολή, στο σχήμα, μέγεθος και αριθμό των δοντιών.
Επίσης, η χρόνια λήψη φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ποιότητας κ σύστασης των ουλών (ουλίτιδα ,περιοδοντίτιδα) ή σε διαταραχές στην ποιότητα των οδοντικών ουσιών (π.χ. απασβεστίωση της αδαμαντίνης, αυξημένη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας).
Άτομα με σπασμούς, μειωμένο μυϊκό συντονισμό και εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων, κινδυνεύουν από σοβαρούς οδοντικούς τραυματισμούς. Στα άτομα αυτά θα πρέπει να κατασκευάζονται ειδικοί νάρθηκες προστασίας που θα αποτρέπουν τον τραυματισμό των δοντιών και των μαλθακών μορίων σε ενδεχόμενη επιληπτική κρίση ή πτώση.
Λόγω της σωματικής τους αναπηρίας πολλοί από τους ειδικούς αυτούς ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην πρόσβαση στο οδοντιατρείο και στην συνεργασία με τον οδοντίατρο.
Ο Παιδοδοντίατρος μπορεί να προσφέρει με άνεση και ασφάλεια οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα άτομα αυτά σε ένα ευχάριστο κ λειτουργικό περιβάλλον που να εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση τους.

Σε άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές.
Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο με τη χρήση κατάλληλων ψυχολογικών τεχνικών διαμόρφωσης ή/και ελέγχου συμπεριφοράς. Μικρής διάρκειας συνεδρίες είναι συχνά απαραίτητες οπότε σταδιακά το παιδί απευαισθητοποιείται και νιώθει άνετα στο χώρο του ιατρείου.
Πολλές φορές είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον εργοθεραπευτή για ασκήσεις στο στόμα, ώστε να δεχθούν τα παιδιά πιο εύκολα τα εργαλεία του οδοντιάτρου ή τον λογοθεραπευτή για να επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία.
Συνεργασία με άλλες ειδικότητες της Ιατρικής (λόγω του ιατρικού ιστορικού κ των φαρμάκων που πιθανόν λαμβάνει το παιδί) βοηθάει τον παιδοδοντίατρο να προσφέρει οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα άτομα αυτά.
Όταν κριθεί απαραίτητο από τον παιδοδοντίατρο η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει και με ενσυνείδητη χαλάρωση/ καταστολή ή με γενική αναισθησία σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Χρήσιμες πληροφορίες.

Οι χορηγοί μας

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr