Ενδιαφέροντα θέματα για τους γονείς

Skip Navigation LinksΑρχική | Ενδιαφέροντα θέματα για τους γονείς | Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών- Sealants

Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών- Sealants

Οι καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants) είναι μια απλή, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας στις οπές και στις σχισμές των μασητικών επιφανειών των οπισθίων δοντιών (γομφίων ).

Οι μασητικές επιφάνειες των γομφίων έχουν βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές). Στις περιοχές αυτές παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα την δημιουργία τερηδόνας.

Μελέτες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι 3 στους 4 μόνιμους γομφίους (τραπεζίτες) των παιδιών τερηδονίζονται μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Οι καλύψεις οπών και σχισμών συστήνονται ανεπιφύλακτα από όλους τους Διεθνείς Επιστημονικούς οργανισμούς σαν το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τερηδόνας στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη τερηδόνας η τοποθέτηση καλύψεων οπών και σχισμών Sealants θεωρείται απαραίτητη.

Οι καλύψεις οπών και σχισμών χρησιμοποιούνται παγκοσμίως περισσότερο από 40 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η τοποθέτηση τους γίνεται σε μία επίσκεψη. Είναι απόλυτα ανώδυνη και ασφαλής. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι διαφανείς η αδιαφανείς λεπτόρευστες ρητίνες. Μετά την εφαρμογή τους, δεν χρειάζεται καμία προφύλαξη .

Ο μέσος χρόνος διάρκειας των καλύψεων είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες 4 χρόνια . Όταν υπάρχει καλή στοματική υγιεινή μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Τα Sealants πρέπει να ελέγχονται από τον Παιδοδοντίατρο κάθε 6-12 μήνες και να συμπληρώνονται όταν χρειάζεται, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου προληπτικού προγράμματος των παιδιών/εφήβων που περιλαμβάνει καθημερινή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόπαστα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), σωστή διατροφή και τακτικές εξαμηνιαίες ή ετήσιες εφαρμογές φθορίου από τον Παιδοδοντίατρο, ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου ανάπτυξης τερηδόνας του κάθε ατόμου.

Οι χορηγοί μας

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr