Ενδιαφέροντα θέματα για τους γονείς

Εγκυμοσύνη και Στοματική Υγεία

Η υγεία των δοντιών του παιδιού ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η εγκυμοσύνη είναι μία  περίοδος η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών του παιδιού τους. Είναι απαραίτητες λοιπόν οι γνώσεις για την σωστή φροντίδα του στόματος, τη διατροφή και την ορθή λήψη φαρμάκων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Διατροφή

Η διάπλαση των νεογιλών και μερικών μόνιμων δοντιών ξεκινά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η οποία ενδέχεται να επηρεαστεί από την  διατροφή της μέλλουσας μητέρας. Για το λόγο αυτό η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες C και D και ασβέστιο (πχ κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα). 

Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν κατά την εγκυμοσύνη και συχνά παρατηρείται αύξηση του αριθμού των γευμάτων και της κατανάλωσης ζάχαρης γεγονός που οδηγεί στον τερηδονισμό των δοντιών της εγκύου. Η θεωρία ότι το μωρό “κλέβει” ασβέστιο από την μητέρα και γι' αυτό "χαλάνε" τα δόντια της είναι εντελώς ανυπόστατη.

Τέλος είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Στοματική Υγιεινή

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση διαφόρων ορμονών. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να περιοριστούν εφόσον εφαρμόζεται σχολαστική στοματική υγιεινή δηλαδή συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, ώστε να απομακρύνεται η οδοντική μικροβιακή πλάκα από τα δόντια.

Επισκέψεις στον οδοντίατρο

Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παραπάνω. Η κατά το δυνατόν αποκατάσταση των οδοντιατρικών προβλημάτων, ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο και οι κατάλληλες οδηγίες στοματικής υγιεινής είναι σημαντικές τόσο για την γενική υγεία της μητέρας όσο και για τη στοματική υγεία του μωρού της.

Λήψη Φαρμάκων

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  χρειάζεται προσοχή στη λήψη φαρμάκων γιατί μπορεί να επηρεαστεί η διάπλαση των δοντιών. Για το λόγο αυτό η μέλλουσα μητέρα δεν θα πρέπει να παίρνει φάρμακα χωρίς τη συμβουλή ιατρού.

Οι χορηγοί μας

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr